Proč je maďarské koření tak kvalitní

Zemědělství má v Maďarsku mnohaletou tradici, pěstují se tu brambory, papriky, okurky, česnek, cibule, rajská jablíčka, slunečnice, různé druhy ovoce a další druhy zeleniny či bylinek, a to vše pro tuzemský trh a také zčásti na export. Když překročíte hranice této země, budete mít možnost některé plodiny vidět růst na vlastní oči a v období sklizně si je tu budete moci zakoupit třeba na tržnicích.

Vlčí máky v Maďarsku

Maďaři vyváží mimo čerstvé plody i koření, a to buď v podobě jednotlivých složek, anebo vytvořené různé druhy směsí. Kupříkladu do zeleninových či masových karbanátků nebo luštěninové, případně masové sekané se hodí směs vytvořená z koriandru, papriky, tymiánu, pepře, česneku, cibule, zázvoru a kmínu.

obilný lán v Maďarsku

Proč se v Maďarsku daří vypěstovat plodiny špičkové jakosti

Možná vám vrtá hlavou, proč zrovna Maďaři jsou tak dobří pěstitelé, a proč se tu daří tolika druhům plodin, a proč tomu tak není na našem území.

Maďarské koření, ovoce a zelenina tu vyrůstají na velmi úrodné půdě, která je obecně doménou hlavně východní a části střední Evropy. Na kvalitě půdy a systému hnojení velmi záleží, ostatně uvědomuje si to každý, kdo doma pěstuje např. pokojové rostliny. Úrodnost spočívá ve vyváženém množství všech potřebných živin, jako je uhlík, dusík, draslík, fosfor, železo, vápník, hořčík, zinek, sodík, chlór, křemík, mangan, měď, molybden a samozřejmě organická hmota dodávaná z kompostu či hnoje ustájených zvířat.

Druhou polovinou úspěchu zemědělství v Maďarsku je kontinentální podnebí. Má jiný charakter, než oblasti na západě Evropy, v blízkosti Atlantiku, panuje zde ustálenější počasí, s větší délkou slunečního svitu a příznivými teplotami pro růst. Kombinace slunce a vyšších teplot je zkrátka to nejlepší, co rostlinám můžete dopřát a spolu s živinami máte pak na stole výpěstky nejen chutné, ale velmi výživní a zdravé.